Work

Each of the highlighted projects below is a product of extensive collaboration between clients and end-users, designers, engineers, contractors and agency representatives. The teams for each project varied depending on context and client but result is the same: a complete, thoroughly thought-out and cohesive project that builds out efficiently and cost effectively while bringing lasting beauty and unique character to a site.

Montgomery Residence

The collaborative process was key in bringing about the award winning Montgomery Residence in Truckee, the owners of which demonstrated passionate forward thinking in green building. Throughout the process that involved the client, project architect, general contractor, civil engineer and landscape architects with occasional trades people brought in to provide feedback as needed. Build It Green, a California based Green Building organization, has rated this project a 199 on its Green Point Rating System.

 

Ms. Litchfield was instrumental in creating the final site design which included a horse corral and paddocks, vegetable garden with heat retaining raised beds, composting and chicken coop, an aesthetically pleasing combined stormwater/surface water conveyance system, site circulation, defensible space, green roof, interior green wall, dog run, sensitive area preservation and water conserving native plants and irrigation system. Materials from the site were repurposed into site features such as fence rails and retaining walls, as well as, interior siding.

Tahoe Vista Recreation Area Beach Access Project – Phase One

Landscape Architecture
Winner of the 2006 TRPA ‘Best in the Basin’ Improved Recreation and Lake Access Project of the Year award, this project is located at the junction of State Highway 28 and National Avenue. A collaborative process that includes all interested parties, the NTPUD, TRPA, Tahoe Conservancy, Lahontan Regional Water Quality Control Board, Placer County, North Tahoe Business Association, California Department of Boating and Waterways, local utility service providers and Caltrans, to name a few, is an effort to create a well-planned and integrated beach and boating access facility that incorporates an interpretive element that is different than anything else provided in the North Shore area.
Ms. Litchfield provide the wind and wave inspired site design to facilitate passive and active recreation needs to the Lake Tahoe North Shore location that includes an events plaza, picnic, walking, water craft rentals, children’s play area, a boat ramp, boat wash for AIS removal, native landscape planting and integrated Tahoe Conservancy site features including granite walls and split cedar fencing.
Interpretive Display Design
Ms. Litchfield worked closely with the NTPUD in the design of the interpretive display for the TVRA. This display is a visual narrative of the incredible vista of Lake Tahoe from this site utilizing bathymetric images of the lake bottom and surrounding mountains as a background and the lake level as a time line depicting the cultural and environmental history of the Tahoe Vista - North Lake Tahoe area. In addition to creating the conceptual design and narrative of this project she coordinated with a Graphic Artist Maja Thaler of sdbx Studio to create the production ready artwork and with the sign manufacturer’s representative to see this project through.

Tahoe Forest Hospital Measure C Retrofit and Expansion Projects

Gene Upshaw Memorial Tahoe Forest Cancer Center
Skilled Nursing Facility Expansion
South Building – Maternity Care
Emergency Department Expansion
Central Energy Plant Expansion
Children's Center Upgrades

Comprehensive Sign Program and Sign Design
As the Tahoe Forest Hospital District continues to grow, Robie Litchfield has participated in numerous projects working in close coordination and collaboration with hospital lead staff, project architects, engineers and project managers. Specific designs incorporate public spaces, stormwater management within a traditional Truckee landscape scheme.

 

From its early inception, the Measure C Projects team worked together beginning with monthly IPD (Integrated Project Delivery) meetings where the entire design and project management team met to collaborate on everything from site design to air conditioning. These intensive meetings that lasted a minimum of 4 hours brought out a fully thought out project that produced a project product that had relatively few surprises and moved relatively smoothly through the construction process.

 

Particular challenges presented opportunities to learn design for special needs clients such as cancer patients, the elderly, new moms, their families, friends, and staff in providing functioning outdoor spaces that meet the needs of all users.

 

The original architectural theme of the Cancer Center ran along the lines of the style termed “Truckee Territorial” or a mountain lodge motif. As the design progressed it became apparent that the roof lines of the proposed structure would pose a hazard to both pedestrians and vehicles when heavy snows built to a point of needing to deposit somewhere. This would not only pose a danger to people and property but create a maintenance nightmare.

 

Ms. Litchfield brought this potential problem to light and invited a well-known snow consultant to provide some insight into the potential ramifications of continuing with such a design theme which gave pause to the entire team leading to a total halt of the project.

 

Several months later the project resumed with a new contemporary design as is seen today. Ms. Litchfield is credited with helping to avoid future liabilities through the collaborative process and knowledge of snow behavior in the built environment.

 

At the Skilled Nursing Facility, Ms. Litchfield focused on outdoor spaces and activities for the elderly residents. On element that came out of that focus is a large concrete ADA accessible planter where residents can pull up on chairs and work planting their favorite herbs, vegetables or flowers.

 

The Comprehensive Sign Program is the result of a collaborative effort between the hospital district’s resident Interior Designer, Joy Meeuwig, and the sign manufacturing company and Ms. Litchfield in an effort to inventory existing signage and create a new vernacular for a campus wide program that will carry throughout the hospital campus. Through a process of providing a number of design alternatives, the project area has a readily identifiable and legible system for wayfinding and location identification.

BlueSky Home Center

The historic Truckee Brickelltown Character Area inspired this project which has been recognized by Tahoe Quarterly magazine and the Town of Truckee for efforts in historic restoration. Classic Truckee favorites bring fun and color to the site. Early in its use, the courtyard had been dubbed ‘Brickelltown Plaza’ by surrounding arts oriented business people who used it to conduct regular promotional shows and exhibit their merchandise. Ms. Litchfield worked closely with the project owner/builder, architect and landscape construction company to ensure character and integrity of the site and surrounding area in its historical district context.